Choď na obsah Choď na menu
 


kakaová torta

INGREDIENCIE

KAKAOVÝ KORPUS:
  • 5 ks
    vajcia
  • 5 PL
    kryštálový cukor
  • 3 PL
    olej
  • 2 PL
    vlažná voda
  • 6 PL
    hladká múka
  • 1 balíček
    kypriaci prášok
  • 1 štipka
    soľ
  • 2 PL
    kakao
KRÉM:
  • 500 g
    jemný tvaroh
  • 200 g
    práškový cukor
  • 180 ml
    kyslá smotana
EŠTE POTREBUJEME:
  • 150 g
    čučoriedky
  • 50 g
    tmavá čokoláda
 

POSTUP

  • 1

    Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny, prilejeme olej, vodu a premiešame.

     
  • 2

    Do tekutej zmesi preosejeme múku, kypriaci prášok, štipku soli a kakao a už len zľahka miešame, kým nevznikne hladké cesto, v ktorom už nie je viditeľná sypká múka.

     
  • 3

    Cesto nalejeme do papierom na pečenie vystlanej (dno) tortovej formy (25 cm), ktorej boky sme vymastili maslom. Zarovnáme a dáme piecť.

     
  • 4

    Pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Vytiahneme, orežeme, uvoľníme obruč a necháme chladnúť na mriežke.

     
  • 5

    Medzitým si vymiešame krém z tvarohu, preosiateho cukru a kyslej smotany.

     
  •  
     
  • 6

    Vrch korpusu zarovnáme ostrým nožom (odrezky odložíme bokom) a rozrežeme ho na dva rovnako hrubé pláty.

     
  • 7

    Jeden plát položíme na plochý tanier alebo tortový podnos a rozotrieme naň zhruba tetinu krému. Na vrch položíme druhý kakaový korpus a zvyšok krému natrieme v hrubej vrstve na vrch i boky torty. Tortu uložíme na cca hodinu do chladničky, aby krém zatuhol.

     
  • 8

    Neskôr ju po okraji zdobíme čerstvými čučoriedkami, v strede strúhanou čokoládou. A odloženými odrezkami, ktoré sme rozmixovali na prach, ozdobíme kde-tu boky, aby nadobudla mramorový nádych.

     
  • 9

    Vyzdobenú tortu opäť uložíme do chladu na aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc.