kakaová torta
INGREDIENCIE
-
5 ksvajcia
-
5 PLkryštálový cukor
-
3 PLolej
-
2 PLvlažná voda
-
6 PLhladká múka
-
1 balíčekkypriaci prášok
-
1 štipkasoľ
-
2 PLkakao
-
500 gjemný tvaroh
-
200 gpráškový cukor
-
180 mlkyslá smotana
-
150 gčučoriedky
-
50 gtmavá čokoláda
POSTUP
-
1
Celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny, prilejeme olej, vodu a premiešame.
-
2
Do tekutej zmesi preosejeme múku, kypriaci prášok, štipku soli a kakao a už len zľahka miešame, kým nevznikne hladké cesto, v ktorom už nie je viditeľná sypká múka.
-
3
Cesto nalejeme do papierom na pečenie vystlanej (dno) tortovej formy (25 cm), ktorej boky sme vymastili maslom. Zarovnáme a dáme piecť.
-
4
Pečieme pri teplote 180°C asi 30 minút. Vytiahneme, orežeme, uvoľníme obruč a necháme chladnúť na mriežke.
-
5
Medzitým si vymiešame krém z tvarohu, preosiateho cukru a kyslej smotany.
-
-
6
Vrch korpusu zarovnáme ostrým nožom (odrezky odložíme bokom) a rozrežeme ho na dva rovnako hrubé pláty.
-
7
Jeden plát položíme na plochý tanier alebo tortový podnos a rozotrieme naň zhruba tetinu krému. Na vrch položíme druhý kakaový korpus a zvyšok krému natrieme v hrubej vrstve na vrch i boky torty. Tortu uložíme na cca hodinu do chladničky, aby krém zatuhol.
-
8
Neskôr ju po okraji zdobíme čerstvými čučoriedkami, v strede strúhanou čokoládou. A odloženými odrezkami, ktoré sme rozmixovali na prach, ozdobíme kde-tu boky, aby nadobudla mramorový nádych.
-
9
Vyzdobenú tortu opäť uložíme do chladu na aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc.