čučoriedkový chasecake
INGREDIENCIE
KORPUS:
- 200 g grahamové sušienky
- 90 g rozpustené maslo
KRÉM:
- 200 g čučoriedky
- 100 g kryštálový cukor
- 100 ml voda
- 1 PL kukuričný škrob
- 500 g jemný tvaroh
- 100 g práškový cukor
- 1 ks menší citrón (kôra)
- 1 KL vanilkový extrakt
- 200 g smotana na šľahanie
- 2 KL želatína v prášku
- 2 PL voda
POSTUP
1
Sušienky podrvíme na prach a premiešame s rozpusteným maslom. Pieskovú zmes utlačíme a zarovnáme na dno tortovej formy (Φ24 cm), ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Korpus uložíme do chladničky.
2
Medzitým si odložíme za hrsť čučoriedok bokom a ostatné spolu s kryštálovým cukrom nasypeme do hrnca. Prilejeme vodu a všetko spolu privedieme k varu a necháme povariť asi 10 minút.
3
K čučoriedkovej omáčke na záver primiešame škrob rozpustený v troške vody (50 ml) a ešte spoločne povaríme asi 5 minút, kým nedostaneme hustejšie pyré. To prelejeme do misky, prekryjeme fóliou a necháme úplne vychladnúť.
4
Do malého kastrólika nasypeme želatínu, pridáme dve lyžice vody a necháme asi 5 minút napučať.
5
Medzitým si v miske vyšľaháme tvaroh s práškovým cukrom, citrónovou kôrou, vanilkou a primiešame k nemu čerstvou vyšľahanú šľahačku.
6
Keď je krém vyšľahaný, napučanú želatínu zahrejeme (nevaríme), kým sa úplne nerozpustí a zašľaháme ju do krému.
7
Polovicu krému rozotrieme na korpus, do zvyšného krému zľahka zamiešame čučoriedkové pyré a aj tú potom opatrne rozotrieme a zarovnáme na biely krém.
8
Čučoriedkový koláč uložíme do chladu na aspoň 6 hodín, ideálne cez noc.
9
Neskôr uvoľníme obruč formy, okraj prejdeme špachtľou, aby krémy vytvorili hladký mramorový okraj. Vrch vyzdobíme odloženými čučoriedkami a servírujeme.